Clostridium botulinum

Facts About Botulism
Carmen Lobitz
Clostridium botulinum
© chrupka – stock.adobe.com
Newsletter­anmeldung

Bleiben Sie auf dem Laufenden. Der MT-Dialog-Newsletter informiert Sie jede Woche kostenfrei über die wichtigsten Branchen-News, aktuelle Themen und die neusten Stellenangebote.


* Pflichtfeld

Which germ causes the disease botulism?

The bacterium Clostridium botulinum (family clostridiaceae) is found in soil, water sediments, plants and in the digestive tract of humans and animals. The gram-positive bacterium grows anaerobically, which is why it is often found in vacuum stored food. Unfortunately, the protein-rich and pH-adjusted environment within meat products is perfect for Clostridium botulinum to grow. The term botulinum derives from the Latin word for sausage: botulus. The oval spores of C. botulinum are heat-resistant up to 100°C and can be reactivated even after decades (spores are used for reproduction). Clostridium botulinum measures 2–10 µm (length) and 0.5–1.0 µm in diameter. The structure of Clostridium botulinumresembles that of Clostridium tetani.

What about botulism?

Botulism, caused by Clostridium…

Online-Angebot der MT im Dialog

Um das Online-Angebot der MT im Dialog uneingeschränkt nutzen zu können, müssen Sie sich einmalig mit Ihrer DVTA-Mitglieds- oder Abonnentennummer registrieren.

Stellen- und Rubrikenmarkt

Möchten Sie eine Anzeige in der MT im Dialog schalten?

Stellenmarkt
Industrieanzeige